Markedet generelt - hvad nu?
6. april 2025
Vi har nu passeret 2. april - Trumps store Liberation day (befrielses dag), hvor told tarifferne blev kendt for alle – og de er pænt høje!
Jeg skal ikke rode for meget rundt i politikken, men det er åbenlyst, at satserne er højere end selv Trump synes er rigtigt, men det er taktisk for at få folk til at forhandle.
En 10% told ville være ’fair pris’, når der ses på, hvad andre lande påhviler USA den anden vej.
Men jo længere der går uden reelle forhandlinger, jo dårligere har aktierne det.
Kortsigtet har markedet vurderet, at recession og faldende renter er udfaldet.
Aktiemarkederne reagerede i hvert fald kraftigt med nogle af de største fald i mange år.
Rentemarkedet priser nu 3-4 nedsættelser ind i USA i 2025.
Torsdag og fredag faldt markederne kraftigt. En sjældent set hård reaktion. I USA lukkede Sp500 13,7% i minus for året, mens Nasdaq er ned 19,3%, med Mag 7 (The Magnificent Seven: Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, NVIDIA, Tesla), som den store driver.
Danske aktier er faldet 14,5% i år allerede.
Der er ingen tvivl om at med de seneste 2 dages fald, har vi taget højde for mange problemer. Der har jo været snak om tariffer og told længe, så markedet var allerede opmærksomt på dette, og at de første tariffer var indført, og nu forhøjes.
Da den første nyhedslinje om 10% told i verden kom, steg markedet faktisk et kort øjeblik - lettelse var vel ordet.
Derefter kom de individuelle told satser på op til 34% i Kina, Vietnam og Thailand og de 20% til EU – bilbranchen med 25%.
Så gik det stærkt. Reaktionen fredag ses som et ”wash out” og frygt inden weekenden.
Det er åbenlyst at Trump ser sit job som at skabe bedre vilkår for den amerikanske produktion – om det så er biler, tekstiler eller komponenter til industrien.
Det er naturligvis også en vigtig opgave, hvis han vil fyre millioner mennesker i den offentlige sektor, det såkaldte DOGE program.
Spørgsmålet er så, hvad de amerikanske virksomheder gør? Hæver de priserne på amerikanske varer til amerikanske forbrugere? De bliver tvunget til at hæve priserne på import varer i hvert fald.
Lad os se på en virksomhed som NIKE, der producerer en meget stor del af deres tøj i Vietnam. De vil få store toldsatser på deres produktion, og derfor få dyrere indkøbspriser. Det går udover profitten.
Det, som Trump ønsker er, at de sender produktionen tilbage til USA, men vil amerikanerne arbejde lige så mange timer, og til samme løn som Vietnamesere – jeg tvivler – så det eneste NIKE kan gøre, er at hæve priserne, og det vil få inflation til at stige i USA.
USA's centralbank FED (Federal Reserve System) kommer i et dilemma; skal de reducere renten for at simulere vækst, eller skal de afvente forbrugerprisernes reaktion? Arbejdsløsheden kommer til at stige kraftigt i USA, da man fyrer folk i det offentlige og væksten forventes at gå i stå.
Der kommer et chok på CPI (Consumer Price Index), hvis priserne hæves på en gang, og det et FED dilemma. Kan de sænke renterne for at stimulere økonomien på langt sigt og se gennem fingre med kortsigtede prisstigninger?
Markedet har nu vurderet med disse enorme fald, at risikoen for recession er steget markant, og er mere end 60%. Alt i alt er der mange usikkerheder derude.
Et andet af de store problemer er, at mange kunder og rådgivere har jagtet Globale aktier (hvor USA vægter 65%), og amerikanske aktier de seneste år, og skal derfor ud af de samme for at reducere risikoen.
Da den tyske regering samtidig har besluttet at lave en kæmpe fond på op til 1.000 mia. euro til et hidtil uset forbrugstogt på forsvar og dets infrastruktur, så får vi en stor skævvridning af markederne. Det tyske marked ligger fortsat i plus med ca. 3% i 2025 – drevet af forsvars aktier (Den tyske forsvarsindustrikoncern Rheinmetal udgør næsten hele stigningen).
Danmark er til gengæld en helt speciel case. Vi er et lille land, der lever af, at vores store virksomheder sælger i udlandet. Så når der er drama om international handel, så er det ikke godt for danske aktier. Når vi så tilsætter en smule Grønlands snak og lidt konspirationsteori – så har folk rigeligt af årsager til at være skeptiske.
Senest er vi gået fra at Novo var verdens bedste virksomhed og fedme var noget Danmark var dygtige til, og direkte over til, at Novo reelt ikke har en fremtid med deres produkter.
Novo er faldet 58% siden toppen i 2024 – hvilket ikke reflekteres i deres drift, der har set stigende indtjening og omsætning lige siden og deres guidance for 2025 er til yderligere stigninger. Dette medfører at Novo er historisk billig på nøgletal, da frygten har taget over 100%.
Hvad skal man gøre nu?
Hvordan skal man agere i markeder, der er i panik og handler uden klarhed.
Fredags handelsmønster sagde det tydeligt, sælg alt – men er det virkeligt det, man skal gøre?
For det første skal man vurdere ens overordnede fordeling af aktier og aktiver. Vi har gennem længere tid anbefalet, at 40% holdes i obligationer og HY-obligationer. Derefter skal resten deles mellem Globale og danske aktier.
Det amerikanske aktiemarked har gennem mange år (jeg har set 20 år tilbage) givet ca. 10% i afkast i gennemsnit. Går man meget længere tilbage, er tallet nok nærmere 8% pr år.
SP500 har leveret et fald siden februar på 17-18%, så hvis man køber nu, er muligheden for et godt gennemsnits afkast de kommende år, stærkt forøget.
Specielt indenfor IT burde toldsatser forventeligt få mindre påvirkning, da der mange steder er tale om essentiel infrastruktur.
Vi mener derfor, at de første køb, der bør laves i USA, skal være aktier som Microsoft, Alphabet og muligvis Nvidia. Sidstnævnte er faldet 40% siden toppen i Januar 2025, og handler nu til beskedne 20x forventet indtjening i 2025. (32 x allerede leveret 2024 indtjening).
De store brands som Microsoft og Apple handler med lukkeprisen fredag fortsat til 25-27x 2024 indtjening, mens Alphabet er nede på 18.
I historisk kontekst er det meget billigt, og det laveste set længe. Det kræver naturligvis, at deres indtjening holder, men vi ser alle navne som meget stærke navne i fremtidens marked. Alle virksomhederne har guidet markederne på stigende omsætning og indtjening i 2025.
Vores worst scenario er, at en længere varende recession vil få aktierne ned med 10-15% mere i USA. I dette scenario ser vi FED levere 1,5% i rentenedsættelser gennem resten af 2025 og ind i 2026. USA har i vores vurdering brug for lavere renter, da de har stor statsgæld, og det er Trump også meget opmærksom på.
Hvis tariffer handles ned til 10-15% på verdensplan, vil vi til gengæld se 10-15% stigninger på aktierne – et såkaldt ’relief rally’. Dette er vores mest realistiske scenarie fortsat, da Trump vil kunne erklære en sejr, og aktiemarkedet ikke går i stå. Samtidigt med at FED måske kan levere nogle nedsættelser, dog nok kun 0,50%.
Hvad anbefaler vi?
To faktorer har gennem tiderne vist sig at holde. Den første er, at aktier altid stiger på lang sigt, og derfor er is i maven altid et godt sted at starte. Den andet er, at kvalitets aktier på udsalg er ofte en meget god investering.
Derudover er spredning altid godt til at dæmpe risikoen.
Potentielle køb lige nu:
USA: Alphabet, Microsoft, Nvidia eller Globale indeks fonde
Danmark: Danske indeks fonde, Novo, DSV,
Europa: Afvent køb, europæiske aktier, og specielt tyske har haft en eufori pga. infrastruktur og forsvarsinvesteringer. Det tror vi skal prises lidt mere ud af de europæiske markeder.
På obligations siden anbefaler vi, at man ser på HY (High Yield) obligationer, som et godt og langt mere stabilt alternativ.
Vi forventer, at HY-obligationer leverer 7-10% med langt mindre udsving og både som diversifikation og som selvstændig investering, er det et super godt alternativ.
Se mere om Strategic HY-obligationer her
Tag fat i os - og lad os drøfte dine muligheder.
Kim Mikkelsen
Investeringschef
Strategic Wealth Management